Welke video levert u het meeste op?

Video is voor marketingdoeleinden een ontzettend krachtig middel. En als ondernemer hoeven we u vast niet uit te leggen waarom. Moeilijker wordt het wanneer u moet bepalen wat voor soort video u gaat gebruiken en hoe deze aansluit bij de beleving van de doelgroep. In deze blog bespreken we 5 belangrijke vormen van videocontent. Daarna weet u precies welke videocontent uw bedrijf het meeste oplevert.

 

#1 Corporate video voor meer bekendheid

Als klanten een bedrijf nog niet zo goed kennen, dan is een goede eerste indruk essentieel. Een corporate video is een logische overweging voor veel bedrijven, maar besef wel goed wie de doelgroep is. Deze content-vorm is namelijk niet alleen een kwestie van uitleggen wat u doet en waarom. Geloof ons: daarmee houdt u de aandacht niet vast. Probeer vooral te achterhalen waar het pijnpunt of de noodzaak zit van de doelgroep en haak daarbij aan met uw oplossing. Formuleer vervolgens het doel van de video zo concreet mogelijk. Nieuw personeel nodig? Benadruk dan uw pluspunten als werkgever om sollicitanten te werven. Zoekt u een investeerder voor een nieuw product? Overtuig ze hoe u hun investering gaat terugverdienen. Een mooi voorbeeld is de corporate video die we voor verpakkingsdrukker en -ontwerper Van de Steeg maakten. Voor dit bedrijf is het belangrijk dat ze een doelgroep aanspreken die bijzonder verpakkingsmateriaal zoekt, bijvoorbeeld voor meer productbeleving. De boodschap die je wilt laten zien? De eindeloze mogelijkheden, het vakmanschap dat daarvoor nodig is en de passie van de mensen die er werken.

 

 

#2 3D- of 2D-animatie?

Sommige producten of diensten zijn er puur op gericht om het de eindgebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken. Maar wat als uw product of dienst te ingewikkeld is? Een 2D- of 3D-animatie kan net die missing link zijn om uw doelgroep te overtuigen contact op te nemen. Maar wanneer is een 2D-animatie een betere keuze dan 3D? Beide videosoorten zijn in principe prima inzetbaar om iets ingewikkelds beter uit te leggen. Toch is er wel degelijk een verschil waar u rekening mee moet houden om de kans op succes te vergroten. Wat we zien is dat diensten – denk aan ICT-producten – uitermate geschikt zijn voor een 2D-animatie. Technische producten richten zich in de regel juist op het detail, de impact of de werking ervan en lenen zich dus meer voor een 3D-animatie of het toevoegen van 3D aan video. Onderstaande twee cases helpen u om dit onderscheid beter te begrijpen.

 

 

 

#3 Uw doelgroep in beweging krijgen met interactieve video

Video hoeft niet alleen een commercieel doel te hebben. Het kan ook ingezet worden om de kijker tot denken of doen aan te zetten. Bijvoorbeeld om bewustwording te creëren of om gedrag te veranderen. Deze interactieve video’s zien we voornamelijk terug bij overheden en in het onderwijs. Maar wanneer zet je het ook daadwerkelijk in? Heel simpel. Ga goed na of uw doelgroep voor een keuze of dilemma is te stellen. En dat hoeft zeker niet te betekenen dat het doel altijd gedragsverandering of bewustwording moet zijn. Waarom niet het product van de concurrent naast dat van uzelf leggen? Strategisch gezien een interessante overweging wanneer het doel is om uzelf in de markt te zetten als het betere alternatief.

 

#4 Gepersonaliseerde video voor 1-op-1 marketing

U ziet het vooral terug in de video’s van bekende vloggers: gepersonaliseerde video. Het persoonlijk aanspreken van uw doelgroep is een slimme manier om 1-op-1 marketing op grote schaal mogelijk te maken. Klinkt als de gouden graal van videomarketing. Dat is het ook, maar dan moet u het wel op de juiste manier inzetten. Wanneer uw content namelijk niet relevant is, dan is het risico erg groot dat het potentiële klanten juist afschrikt. Om te bepalen of gepersonaliseerde video wat voor uw bedrijf is, moet u al veel over uw klanten weten. Met welke problemen hebben ze te maken? Hoe zien ze eruit? Waar zitten ze? Zijn het alleen mannen of vrouwen? Hebben ze iets gemeenschappelijks? Kortom, maak een personage van uw doelgroep en baseer daar uw boodschap op. Misschien moet u hem of haar wel een naam geven! Onthoud: hoe persoonlijker de boodschap, hoe langer u de aandacht vasthoudt en uw doel bereikt.

 

#5 Online video om jongeren te bereiken

Online zijn we (bijna) allemaal, dus wat dat betreft biedt online video altijd genoeg kansen. Een ander verhaal wordt het als je met online video meer jongeren wilt bereiken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat jongeren minder gevoeliger zijn voor reclame dan volwassenen. Het is dus nogal een uitdaging om deze groep te bereiken. Er zijn een paar handige feitjes die u moet weten om jongeren beter te bereiken. Ze zijn dol op authenticiteit en kwaliteit is vele malen belangrijker voor ze dan kwantiteit. Dus: inspireer ze, help ze om verder te komen, zorg ervoor dat uw video eenvoudig en op meerdere manier is te delen en creëer het community-gevoel om ‘the fear of missing out’ te versterken. Kortom: houd meer dan ooit rekening met de behoeften van deze doelgroep!

 

Ziet u kansen om video in te zetten voor uw bedrijf? Wij weten hoe die kansen te verzilveren. Neem contact met ons op!