Hoe bepaal je het juiste platform voor je video?

Ben je van plan video in te zetten voor je bedrijf? Dan wil je de zekerheid hebben dat je de juiste doelgroep bereikt en aanspreekt. Het type platform waarop je je video plaatst is medebepalend voor het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken met je video. Maar hoe weet je welke platform je moet gebruiken? Wij hebben de belangrijkste kanalen voor je op een rijtje gezet om het je iets makkelijker te maken.

#1 Vimeo

De video’s op Vimeo zijn over het algemeen langer en meer gericht op kwaliteit dan YouTube. Het publiek is weliswaar kleiner dan op YouTube en minder gericht op advertenties, maar met Vimeo weet je – met de juiste content – een heel specifieke doelgroep te bereiken. Voornamelijk een doelgroep die zich begeeft in de culturele sector, denk aan muzikanten en videografen. Inhoudelijke feedback op je video is dus ook geen uitzondering bij dit platform. Beschik je over kwalitatieve, deelbare content die aansluit op je merkwaarden, dan zit je goed op Vimeo. Een groot voordeel van dit platform is trouwens dat je je video kunt aanpassen zonder dat gegevens – zoals geplaatste reacties – verloren gaan.

 

#2 YouTube  

YouTube is de commerciëlere grote broer van Vimeo. In zekere zin effectiever, omdat hij goed is voor je autoriteitswaarde in Google en het creëren van een netwerk van volgers. Bovendien is hij op meerdere apparaten eenvoudig in gebruik. De ‘keerzijde’ van YouTube is dat het niet meer zo makkelijk is om op te vallen. Om een een zo groot mogelijk bereik te creëren is het aan te raden YouTube-video’s in combinatie met andere social mediaplatformen te gebruiken. En wat je je ook goed moet afvragen: is het inderdaad je doel om een netwerk van volgers op te bouwen of zet je YouTube juist in als advertentiekanaal om nieuwe klanten te werven? Twee totaal verschillende doelstellingen die je vooraf helder moet hebben.

 

#3 LinkedIn 

Video begint ook steeds meer de norm te worden op LinkedIn. En dat is ook niet zo gek, want de interactie met je doelgroep is daar – als je het goed aanpakt – vele malen hoger dan op Facebook. Om een succesvolle LinkedIn-video te maken, is het belangrijk om goed na te gaan wat jouw volgers (en potentiële volgers) zouden willen zien of waar ze op zitten te wachten. De vraag stellen is simpeler dan hem beantwoorden. Oriënteer je daarom vooral op de interesses van je doelgroep op LinkedIn. Bewaak daarbij goed de professionaliteit van je video en de boodschap die je wilt verkondigen. Anders dan bij Instagram en Facebook is de content minder gericht op amusement en meer gericht op employer branding en business-to-business (de zakelijke markt).

 

#4 Instagram 

Ideaal om een jongere doelgroep te bereiken en het moet vooral ‘lekker kort’ zijn om de aandacht te trekken. Allemaal nog steeds waar. Toch is ook hier de inhoud key voor je uiteindelijke resultaat. En: moet jij wel de video’s maken en niet een Instagram-influencer die jouw merk kan laden onder de voor jou relevante volgers? De vraag is nog steeds: wanneer is je video geschikt voor Instagram? Simpel. Stel, je hebt een webshop. Een korte funny how-to-video kan je flink wat volgers opleveren. Maar blijf je daar dan vervolgens wel op focussen, zodat voor je doelgroep duidelijk is wat ze bij jou kunnen halen. Is dat bijvoorbeeld jong personeel werven door je bedrijf als inspirerende werkplek te positioneren? Goed idee, mits je de juiste content voor deze volgers blijft aanbieden. Dus: wat is jouw focus? Daar begint je succes, niet bij de video op zich.

 

#5 Facebook 

Een van de voordelen van Facebook is dat de drempel om te delen erg laag is, waardoor je bereik in mum van tijd groeit. En net als bij Instagram geldt: houd het kort. Video’s van 30 seconden zijn lang genoeg om de aandacht te winnen en vast te houden. De video’s die je op Facebook plaatst, worden niet zoals bij YouTube automatisch voorzien van advertenties. Zo heb je de zekerheid, dat je ook echt wordt beoordeeld op je content zonder dat je wordt afgeleid door een advertentie. Het belangrijkste voordeel van Facebook als videoplatform is het (nog steeds) ongeëvenaarde potentiële bereik. Als je snel wilt scoren, dan is Facebook zeker het overwegen waard.

 

Volledige controle? Ontdekt de voordelen van een eigen platform!

Wil je een eigen op maat gemaakt platform waar je al je nieuwe videocontent kunt presenteren? Dan hebben wij de ideale oplossing voor je: een eigen platform. Een platform waarop je al je video-content bij elkaar kunt aanbieden, of het nu gaat om een ‘normale’ bedrijfsvideo, augmented reality of 360 graden video. Check onderstaande video en neem contact met ons op voor meer info!